Devlette çalışan yöneticilerin üye olduğu Şube Müdürleri Derneği, 666 Sayılı KHK’dan sonra statüler arasındaki ücret artışında yüzde 57’ye varan fark olduğunu savunarak, “Devlette suni kategoriler meydana geldi. Maddi şartlarda ahenksiz ve hakkaniyetsiz durum var” açıklamasını yaptı.
666 Sayılı KHK ile ‘eşit işe eşit ücret’ ilkesi yerine ‘eşit ünvana eşit ücret’ prensibine geçildiğini kaydeden Şube Müdürleri Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Zahide Söğüt, “Aynı kurum ve aynı serviste aynı işi yapan, bazı kurumlarda da kariyer uzmanının yöneticisi konumunda olan şube müdürüyle kariyer uzman arasındaki ücret farkı uzmanlar lehine açıldı. Daha önce şube müdürü ve uzmanlar aynı ücreti alırken, 666 sayılı KHK ile şube müdürüyle kariyer uzman arasında bin 552 lira, şube müdürüyle daire başkanı arasında 2 bin 171 lira, daire başkanıyla kariyer uzman arasında 619 lira, daire başkanıyla genel müdür yardımcısı arasında da 273 lira ücret farkı doğdu. Söz konusu KHK’nın yürürlüğe girdiği 2011-2014 yılları arasındaki net ücret artışı şube müdürlerinde yüzde 31.5 olurken, en yüksek artış da yüzde 88’le kariyer uzmanlarda oldu.
MAAŞLARIMIZ DÜŞÜK KALDI
666 sayılı KHK’dan önce genel müdür yardımcısı, şube müdürü ücretinin yüzde 52, daire başkanı yüzde 44, kariyer uzmanı yüzde 1.5 fazlasını alırken, 15 Ocak 2015 tarihi itibarıyla genel müdür yardımcısı, şube müdürü ücretinin yüzde 71, daire başkanı yüzde 63, kariyer uzmanı yüzde 45 fazlasını almaya başladı. Genel müdür yardımcısıyla daire başkanı arasında 273 lira, şube müdürüyle 2 bin 444 lira, kariyer uzmanıyla 892 lira fark bulunuyor. Kariyer uzmanı ise 3046 Sayılı Kanun’da belirtilen hiyerarşik sıralamada yer almamasına ve birçok kurumda şube müdürüne bağlı çalışmasına rağmen daire başkanından yalnızca 892 lira az ücret alıyor.
AHENKSİZ VE HAKKANİYETSİZ
Yapılan düzenlemelerle, idari mekanizma içinde, aynı mahiyette işi yaptıkları halde çok farklı mali haklardan faydalanan, farklı çalışma şartlarına tabi tutulan suni kategoriler meydana geldi. Devlet personelinin maddi şartlarındaki bu ahenksiz ve hakkaniyetsiz durum, hukuki statüde de aynı şekilde devam ediyor. Görevleri itibariyle yönetici kademelerce alınmış kararların uygulanmasından ve bu kararlara ait alt kararların alınmasından sorumlu olan şube müdürleri olarak, hukuki ve mali statüsünün belli esaslara bağlanmasını, daire başkanıyla aralarındaki ücret farkının makul bir düzeye getirilmesini istiyoruz. Adaletsizliğin telafisi için ek göstergelerin 3 bin 600’e yükseltilmesini; 2 bin makam, 8 bin de görev tazminatı verilmesini talep ediyoruz.”
11 BİN 572 ŞUBE MÜDÜRÜ GÖREV YAPIYOR
Devlet Personel Başkanlığı’nın verilerine göre kamu kurum ve kuruluşlarında 11 bin 572 şube müdürü görev yapıyor. 2 bin 111 şube müdürü kamu kurumlarının merkez teşkilatında çalışırken, bin 728 şube müdürü ise YÖK ve üniversitelerde, 782 şube müdürü KİT’lerde ve 6 bin 951 şube müdürü de taşra teşkilatı kadrolarında bulunuyor.