ANKARA / “Beynimizde hareketlerimizi kontrol eden ve dopamin salgılayan hücreler bulunur. Bu hücreler hasara uğradığında dopamin yeterince salgılanamaz ve hastalarda motor hareketlerin uyumu bozulur. Hareketler akıcı olmaz ve tutuk hale gelir. İşte bu hastalığın adı Parkinson.
Bu hastalık genellikle çabuk yorulma, kaslarda katılık, halsizlik, yazma güçlüğü ve ağrılar gibi bu hastalığa özgü olmayan erken bulgularla başlıyor. Karekteristik belirtilerinden birisi, hareketlerde ve mimiklerde yavaşlama, kısa adımlarla kollarını sallamadan yürüme ve hafif öne eğilme şeklinde oluyor. Bu hastalar ince hareketleri yapmada zorlanıyorlar. Örneğin düğmelerini iliklemede, tıraş olmada büyük zorluklar yaşarlar, yazı yazmaya başladığında yazısının giderek küçüldüğünü görüyorlar. Bir diğer önemli belirti ise istirahat tremorudur (titreme). Bunda hasta istirahatteyken, yani elleriyle hiçbir şey yapmadığında ellerinde ve nadir olarak da bacaklarında, dil, dudak ve çenede titreme görülüyor. Her titreme Parkinson hastlığı demek değil. Çünkü titremeye yol açan daha birçok hastalıklar (tiroid hormonlarının aşırı salgılanması, beyincik sistemi hastalıkları, yaşlılığa bağlı titreme, esansiyel tremor gibi) var.
BESLENME ÖNEMLİ
Maalesef, Parkinson hastalığını ya da diğer beyin hastalıklarını engelleyen mucizevi bir tedavi yöntemi yok. Herhangi bir vitaminin (vitamin E gibi) ya da başka bir maddenin bu hastalığı engelleyebileceğine dair henüz kesin bir kanıt gösterilemedi. Bununla birlikte, diğer nörodejeneratif hastalıklarda olduğu gibi belirli bir yaşam tarzı ve beslenme alışkanlıkları ile hastalık riskinde değişiklikler yapılabilir.”
TÜRKİYE’DE 200 BİN HASTA VAR
Nörodejeneratif hastalıklar arasında Alzheimer hastalığından sonra en sık karşılaşılan ikinci hastalık Parkinson. Yüzde 95’i genetik nedenlere bağlı değil. Hastalığın başlangıç yaşı ortalama 55-60 yaş olup, sıklığı ilerleyen yaşla birlikte artış gösteriyor. Parkinson hastalığı genel popülasyonda her 1000 kişiden 2-3’ünde görülürken, 55 yaş üstünde yüzde 1’inde, 85 yaş ve üstünde ise yüzde 3’ünde görülüyor. Tüm hastaların yüzde 5’inde hastalık 40 yaş öncesi başlıyor.ANKARA /