Sanayici Girişimci ve Yatırımcı İş Adamları Derneği (SAGİYAD) Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Özdemiroğlu, Organize Sanayi Bölgeleri’nde (OSB) girişimcilerin büyük bölümünün aile firması olması nedeniyle risk alma eğiliminin düşük olduğunu belirterek, “OSB’lerde girişimcileri destekleyen ve yönlendiren Sivil Toplum Kuruluşları’na (STK) ihtiyaç doğdu” dedi.
OSB’lerde yeni fikir ve projeler için altyapı projeleri hazırlandığını ancak özellikle ikinci ve üçüncü nesil girişimciler için projeler konusunda yönlendirici bir sistemin olmadığını belirten Özdemiroğlu şunları söyledi:
Danışman hizmeti
“Türkiye sanayisinin yurt içi ve yurt dışı pazarlarda rekabetçi olabilmesi için OSB’lerin imaj çalışmalarını yürütecek birimlere ihtiyaç var. OSB’lerde varlık gösteren girişimciler genellikle aile firmalarının devamı niteliğinde olan ve ikinci üçüncü nesil girişimcilerin yönetimde bulunduğu firma temsilcilerinden oluşuyor. Bu girişimciler üretim konusunda eğitimini tamamlamış ve bireysel yeteneklere sahip olmalarına rağmen uygulama alanı konusunda danışmanlık hizmeti alamıyor. Girişimcilerin bireysel yetenekleri, geleneksel üretim tarzını geliştirme konusundaki istekleri, yeni ürün geliştirme arzusu, risk ve insiyatif alma isteği bu alanlarda profesyonel yardım alamadıkları için köreliyor.”
Modern üretim tarzı
Özdemiroğlu, girişimciler arasında sosyal ilişki ağının geliştirilmesi gerektiğini de belirterek, “Aile firmalarının geleneksel üretim tarzından modern üretim tarzına geçiş süreci bireysel girişimcilere göre daha zordur. Yeni nesil üretim süreçlerini özellikle pazarlama konusunda yönetecek STK ihtiyacı karşılanmalı” dedi.