Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, CHP Grup Başkan Vekili Levent Gök’ün “Alkol Madde Bağımlılığı Tedavi ve Eğitim Merkezlerinin sayısına ve bonzai ile mücadeleye ilişkin” soru önergesine yanıt verdi. AMATEM’lerde yapılan testlerde, sentetik uyuşturucuların tespitinin yapılamadığını belirten Müezzinoğlu, devlet hastanelerinde uyuşturucu testlerinin yaygınlaşacağını bildirdi. 2013’te AMATEM’lerde 258 bin 441 kişinin uyuşturucu tedavisi gördüğünü de açıklayan Müezzinoğlu, özetle şu bilgileri verdi:
YOĞUN İLLERDE YAPILIYOR
“Bağımlılık yapıcı maddeler yıllar içinde değişiyor. Zaman içerisinde yeni maddeler ekleniyor. Her yeni madde için laboratuvar alt yapılarının güncellenmesi gerekiyor. Kamuya ait AMATEM’lerde sentetik kannabinoidlerin (bonzai gibi uyuşturucu maddeler) tespitine yönelik gerekli teknik alt yapı bulunmuyor. Diğer hastanelerimizde de bu talebin yoğun olduğu illerde testler yapılıyor, yaygınlaştırılması için de çalışmalar devam ediyor.
SENTETİĞE ÖZEL İLAÇ YOK
Tedavi merkezlerimize başvuran tüm hastalar, tıbbi ihtiyaçları doğrultusunda ayaktan ya da yatarak tedavi programına alınıyor. 5 ay sonrası için randevu veren tedavi merkezimiz bulunmuyor. Ancak yatarak tedavi olması planlanan hastalara merkezin yoğunluğuna göre en yakın tarihe randevu veriliyor. Bu durumda yatış için randevu verilenler, bekleme sürelerince de ayakta tedavi ediliyorlar. Sentetik kannabinoid kullanımının tedavisinde bu maddeye özel bir ilaç bulunmuyor. Tedavide kullanılan ilaçlar kişilerin genel ruhsal durumuna uygun olarak değişiyor. Bu ilaçlar bağımlılık yapıcı ilaçlar değil, ayrıca bağımlılığı artırıcı etkileri de bulunmuyor.”
258 BİN KİŞİ TEDAVİ GÖRDÜ
AMATEM’lerde uyuşturucu tedavisi gören kişi sayılarına ilişkin bilgiler veren Bakan Müezzinoğlu, şunları kaydetti:
“2007 yılında 35 bin 569 kişi ayakta, 2 bin 492 kişi ise yatarak; 2008’de 65 bin 148 kişi ayakta, 2 bin 145 kişi yatarak; 2009’da 106 bin 93 kişi ayakta, 2 bin 594 kişi yatarak; 2010’da 134 bin 287 kişi ayakta, 2 bin 900 kişi yatarak; 2011’de 155 bin 99 kişi ayakta, 2 bin 117 kişi yatarak; 2012’de 218 bin 515 kişi ayakta, 8 bin 783 kişi yatarak; 2013’te 246 bin 586 kişi ayakta, 11 bin 855 kişi yatarak, toplamda 258 bin 441 kişi tedavi gördü.”
BAŞKENT’İN AMATEM KARNESİ ZAYIF
Hürriyet Ankara , Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, “Sentetik uyuşturucular, AMATEM’lerde yapılan testlerde tespit edilemiyor” sözlerinin ardından gözlerin çevrildiği AMATEM’leri daha önce yakından incelemişti.
Geçtiğimiz nisan ayında, uyuşturucu bağımlılarının yakınları, Numune Hastanesi’ne bağlı AMATEM’in önünde ‘torbacı’ olarak tabir edilen bazı kişilerin, hastalara el altından uyuşturucu ilaç sattığı iddia etmişti. Bonzai kullanımı nedeniyle ölümler artmaya devam ederken Gazi Üniversitesi ise, bünyesinde hizmet veren AMATEM’in kapısına 2014’ün ağustos ayında kilit vurmuştu. Tedavi gören bir hasta ise, kapatma kararına, “Bağımlıları ölüme terk ediyorlar” şeklinde tepki göstermişti. Binlerce uyuşturucu bağımlısının yaşadığı Ankara’da şu anda sadece Numune Hastanesi’ne bağlı AMATEM hizmet veriyor.