Polatlı ve Haymana sınırları içinde yer alan 13 bin 850 hektarlık Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’na inşa edilecek olan “Sakarya Meydan Muharebeleri Tanıtım Merkezi”, “1071’den 2071’e” vizyonuyla Türk tarihinine ışık tutmaya hazırlanıyor. Ankara-İzmir karayolunda, savaşın yaşandığı yerde inşa edilecek merkezin projesi Orman ve Su İşleri Bakanlığı Bölge Müdürlüğü tarafından hazırlanacak. Merkez Türk tarihinin önemli dönüm noktalarını ziyaretçilere anlatacak. Savaş simülasyonuyla dünyanın sayılı merkezleri arasında yer alacak tanıtım merkezi, beş kat olarak planlanıyor.
SAVAŞI BİRE BİR YANSITACAK
Tanıtım merkezinin her katında farklı bir dönem ziyaretçilere sunulacak. Anlatım ve tanıtımlar, her katta, dönemin kıyafetleri ile dönemin insanlarını canlandıran özel niteliklerde imal edilmiş mankenler, gerçeğe yakın canlandırmalar, robotik sistemler aracılığıyla yapılacak. Savaş anının birebir yaşatılacağı büyük salonlarda, dekorlar, özel sistemler ve 3 boyutlu gözlüklerle ziyaretçiler, savaşı bire bir hissedecek. Savaşın tarihe “Sakarya Kan Deryası” olarak geçtiğine dikkati çeken Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu şöyle konuştu: “İstiklal Harbi’nin, dolayısıyla milletimizin kaderini değiştiren bu önemli zaferin gelecek nesillere aktarılabilmesi için çalışıyoruz. Daha da önemlisi bu araştırmalar sayesinde bu topraklarda özgürce nefes alabilmemizi sağlayan şehitlerimizin vatana karıştıkları yerler belirlenecek. Ayrıca hizmete alacağımız Sakarya Meydan Muharebeleri Tanıtım Merkezi bu savaşın nasıl yapıldığının aktarılması hususunda önemli bir rol oynayacak.”
134 KİLOMETRELİK SİPER
14 bölümden oluşan ve 13 bin 850 hektar alana sahip Sakarya Meydan Muharebesi Tarihi Milli Parkı’nda yapılan çalışmalarda, mevziler, siperler, şehitlikler, o dönemde kullanılan binalar gibi muharebeden bugüne intikal etmiş kaynak değerler tespit edildi. Şehitlik ve siper belirleme çalışmalarının devam ettiği alanda Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünün yürüttüğü etüt çalışmaları ve akademisyenlerce gerçekleştirilen jeoradar taramalarıyla kayıp şehitliklerin bulunması hedefleniyor. Milli park ilan edilmesine kadar sadece üç noktada 200 şehidin yerinin bilindiği alanda, yeni çalışmalarla 92 şehitlik noktasına ulaşıldı, yeri belirlenen şehit sayısı yaklaşık bin 300 oldu. 19 bin 500 şehidin bulunduğu sahada, tarama çalışmaları devam ediyor. Milli Park alanında siperlerin belirlenmesine ilişkin de çalışmalar yürütülüyor. Milli park ilanı öncesinde 5 mevzii hattında toplam 4 bin 500 metre siperin yerinin bilindiği sahada, park sınırları içinde 61 bin, dışındaysa 73 bin metre olmak üzere toplam 134 bin metre (134 kilometre) siper belirlendi ve hassas şekilde haritalandı. Restorasyonuna başlanan mevzilerden, bugüne kadar Mangal Dağı’nda batı yamaç siperlerindeki çalışmalar tamamlandı.
SAVAŞIN SAKARYA’DA OLDUĞUNU ZANNEDENLER VAR
Sakarya Meydan Muharebesi’nin yaşandığı alanların Milli Park ilan edilmesi ve tanıtım merkezinin kurulmasının Polatlı ve bölge tarihi açısından önemli bir gelişme olduğunu belirten Polatlı Belediye Başkanı Mürsel Yıldızkaya, “Topraklarımızın Milli Park ilan edilmesini ve tanıtım merkezini çok olumlu karşılıyoruz” dedi. Belediye olarak daha önce bir tanıtım merkezi kurduklarını belirten Yıldızkaya şöyle konuştu: “Göreve geldikten sonra Polatlı Tarihi Alanlar Tanıtım Merkezi diye bir birim oluşturduk. Daha önceki yıllarda Polatlı’ya gelen buradaki mevzileri, alanları gezmek isteyen vatandaşlarımıza rehber hizmeti bile verilemiyordu. Bizim oluşturduğumuz tanıtım merkezinde 10 arkadaşımız görev yapmakta. Bu hizmeti Ankara’da ve çevre illerde duyurduk. Şu anda bir çok ziyaretçi grubu bizi arıyor biz de kendilerine katkı veriyoruz. Sakarya Meydan Muharebesi Türk tarihi açısından bir dönüm noktasıdır. Maalesef halen Ankara’da bile Sakarya Meydan Muharebesi denilince akla Sakarya ilimiz gelmekte. Bu muharebe Polatlımızın içinde 3 kilometre batısında 100 kilometrelik bir hat içerisinde yapılmış bir muharabedir. Biz bu açıdan topraklarımızın Milli Park ilan edilmesini ve tanıtım merkezini çok olumlu karşılıyoruz.”