Arslan kolik ile ilgili şu uyarıları dile getirdi:
“Sağlıklı ve iyi beslenmiş bir çocukta haftada 3 seferden fazla, genelde akşam saatlerinde gelen ve 3 saatten çok süren çığlık şeklinde ağlamaya kolik denir.
Zamanında doğan bebeklerde genelde 2 haftadan sonra görülür. Bu esnada bebek yay gibi gerilmiş, yüzü kızarmış, ağız kenarı solmuş ve karnı da gergin durumdadır. Genellikle 3-4 ay civarında geçer. Koliğin nedenleri arasında reflü, laktoz intoleransı, besin alerjisi, ışık ve gürültü ile aşırı uyarılma ve huysuzluk sayılabilir.
DİK BESLEYİN, MÜZİK DİNLETİN
Fakat böyle bir tablo yenidoğan döneminde bazı acil olaylarda da gelişebileceğinden dikkatli olunmalıdır. Bu durumlar kulak ve idrar yolu enfeksiyonları, erkek çocuklarda testislerin burkulması, kalpte ritm bozukluğu, düşme-çarpma bazen de bağırsak tıkanması şeklinde kendini gösterebilir.
Bebek anne sütü ile besleniyorsa annenin bir süre süt, yumurta, kuruyemiş gibi alerjik besinleri kesmesi, mama ile besleniyorsa kısa süre hipoalerjik özel mama denenmesi işe yarayacaktır. Ayrıca beslenme aralarını açmak ve belirlenen miktarların üstüne çıkmamak ve laktoz yükünü azaltmak için yararlıdır. Çocuğu dik beslemek, eğimli ve yüzeyleri çökebilen bir biberon kullanmak, emzik denemek, besledikten sonra dik tutup gazını çıkartmak, masaj yağları ile karnını yağlamak, ılık bir banyo, yatıştırıcı bir müzik dinletmek, araba ile gezdirmek de faydalı olabilir.