Mersin’de üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın, bir minibüs şoförü tarafından vahşice öldürülmesinin ardından, Başkent’te minibüs ve taksilerin kamera, GPS ve panik butonu gibi sistemlerle denetlenmesine ilişkin önlemler yeniden tartışmaya açıldı.
Cinayet, tecavüz, gasp gibi Türkiye ve Ankara gündemini sarsan her olayın ardından minibüsçü ve taksici meslek odaları yetkililerinin, “Bir ay içinde panik butonu konulacak” ya da “Kamera sistemiyle denetleyeceğiz, Emniyet’le ortak çalışma yürütülecek” şeklinde açıklamalarına rağmen hiçbir önlem alınmaması ise kafalarda soru işaretlerine neden oldu.
1 AY DEMİŞTİ
2013’te taksici Sedat Orakçı’nın aracında kurşunlanarak öldürülmesinin ardından, dönemin Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, bir ay içinde taksilerde acil durum butonu ve GPS sistemi kurulacağını açıklamıştı.
300’DE KALDI
Ancak ‘panik butonları’ Ankara genelinde sadece 300 taksiyle sınırlı kalmış, Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkan Vekili İzzet Yıldırım, 2014’ün Temmuz ayında Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Bir ay içerisinde butonlar araçlarımıza uygulanacak” demişti.
KURŞUN YAĞDIRDI
Öte yandan ocak ayında, Keçiören-Ostim minibüsünde bir yolcu, kendisine gülen yolcuya ‘komik mi’ diyerek kurşun yağdırmış, minibüsteki 2 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından Ankara Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, bu yıl içinde tüm minibüslere kamera konulacağını açıklamıştı.
GANİ’DEN KAMERA SÖZÜ: ‘2015’TE TAMAMLANACAK’
Özgecan Aslan cinayetinin ardından, Minibüsçüler Esnaf Odası Başkanı Hacı Bekir Gani, dün yaptığı açıklamada yıl sonuna kadar Ankara’daki tüm minibüslere olay ve takiplerin kayıt altına alınacağı GPS ve kamera sistemi kurulacağı sözünü verdi. Gani, ayrıca UKOME kararı uyarınca tecavüz, gasp, dolandırıcılık yankesicilik, hırsızlık ve terör suçlarından sabıka kaydı olanları minibüs şoförü olarak çalıştırmadıklarını belirtti.