Türkiye’de ve Ankara’da, geçtiğimiz yıllarda yaşanan asayiş olaylarının ardından gündeme gelen taksilerdeki güvenlik önlemlerine ilişkin ‘acil durum butonu’ (panik butonu) çalışmasında hiçbir gelişme olmadı.
Meslek odaları yetkililerinin her defasında “Bir ay içinde panik butonu konulacak” ya da “Kamera sistemiyle denetleyeceğiz” şeklindeki açıklamalarına rağmen Başkent için verilen sözler hayata geçirilmedi.
Taksici esnafı, ‘panik butonu’ uygulamasının kent genelinde tam kapasite uygulanır hale getirilmemesine tepki göstererek, “Butonun konulması için illa birkaç kişinin ölmesi mi gerek” diye isyan etti.
Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanvekili İzzet Yıldırım, Ankara Hürriyet’in sorusu üzerine, taksilere acil butonlarının 15 güne kadar takılmaya başlanacağını söyledi. Taksilerdeki pilot uygulamaların takip edilemediğini de söyleyen Yıldırım şöyle konuştu:
15 GÜNE KADAR TAKACAĞIZ
“İhalemizi yaptık. 15-20 güne kadar çadırlarımızı filan ayarladık. Bir aksilik çıkmazsa 15 güne kadar takacağız. Zaman zaman bizim yönetimimizdeki arkadaşlarımız belirli pilot bölgeler oluşturdular ama sistem tutmadı. Koordineli olmadı. Çayyolu’nda belirli taksi duraklarında kuruldu ama onun takipçisi olmazsanız, olmuyor. Emniyet kemerini soran var mı şu anda, yangın söndürme tüpünü soran var mı? İlk yardım çantasını soran var mı? Şimdi bir kere emniyetin bunu dikkatle kayda alması lazım. Tabi emniyetle şu anda koordineli bir haldeyiz. UKOME’den çıkan bir karar var bununla alakalı. UKOME’den çıkan kararla ilgili de biz belirli bir süre aldık.
YIL SONUNA YÜZDE 99.9 YETİŞİR
Sekiz bine yakın araç olduğu için ancak iki buçuk, üç ayda takabiliyoruz. Çünkü bir aracın zannedersem takma süresi 20 dakika ile yarım saat arası değişiyor. Onun için üç aylık süreçte Allah’tan bir şey olmazsa bitireceğiz. Yeni yıla bir aksilik çıkmazsa yüzde 99.9 yetişir diye düşünüyoruz. Verdiğimiz firmada bir sıkıntı olmazsa eğer 12’nci aya kadar yüzde 60’ını veya 70’ini tamamlamak istiyoruz. Bizim için ve esnafımız için çok önemli. Tehlike butonu taksiler açısından da müşteriler açısından da iyi, bunun üzerine düşüyoruz. Yönetim kurulu olarak da kararını aldık. Bunu yapacağız.”
DEFALARCA GÜNDEME GELDİ
* 2013’te taksici Sedat Orakçı’nın aracında kurşunlanarak öldürülmesinin ardından, dönemin Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkanı Mehmet Yiğiner, bir ay içinde taksilerde acil durum butonu ve GPS sistemi kurulacağını açıklamıştı.
* Ankara Umum Otomobilciler ve Şoförler Odası Başkan Vekili İzzet Yıldırım, 2014’ün Temmuz ayında Ankara Hürriyet’e yaptığı açıklamada “Bir ay içerisinde butonlar araçlarımıza uygulanacak” demişti.
* Bu yılın ocak ayında, Keçiören-Ostim minibüsünde bir yolcu, kendisine gülen yolcuya ‘komik mi’ diyerek kurşun yağdırmış, minibüsteki 2 kişi yaralanmıştı. Olayın ardından taksilere buton, minibüslere de kamera takılacağı açıklanmıştı.
* Son olarak şubat ayında Mersin’in Tarsus ilçesinde minibüste öldürülen üniversite öğrencisi Özgecan Aslan’ın cinayeti ile de kamera ve hayat butonu yine gündeme gelmişti.