Büyükşehir Belediyesi’nin Ulus Tarihi Kent Merkezi Projesi kapsamında restorasyon çalışması yürüttüğü Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nin hemen yanında, Ankara Kalesi’nin devamı olarak sayılan binlerce yıllık surlar yıkıldı.
Çevre sakinlerinin şikayeti üzerine bölgeye giden Ankara Hürriyet, yıkılan surları fotoğrafladı. Tarihi surların yıkılmasıyla ilgili soruları ismini vermeden cevaplandıran vatandaşlardan bazıları duvarın restorasyon çalışması sırasında yıkıldığını iddia ederken bazıları da kendi kendine çöktüğünü öne sürdü.
BARİYERLERLE KAPATILDI
Tarihi duvarın yıkılmasının ardından bölge bariyerlerle kapatıldı. Aynı zamanda duvarın Hacı Bayram-ı Veli Camisi’nin avlusunda yer alan kısmı da bariyerlerle kapatılarak duvarın hemen yanındaki banklara vatandaşların geçmemesi için önlem alındı. Çevre sakinleri, surların yıkılmasına üzüldüklerini belirterek, “Ankara tarihine şahitlik eden bu tarihi mirasın en iyi şekilde korunması gerekir. Yıkılan duvarın yanında bir güçlendirme çalışması yapılmış ama diğer tarafta neden yapılmadığını anlamadık” diye konuştu.
SURLARIN TARİHİ ÇOK ESKİYE DAYANIYOR
Binlerce yıllık Ankara Kalesi’nin ne zaman yapıldığı net olarak bilinmemekle birlikte MÖ. 2.yy. başında Galatların Ankara’ya yerleşmeleri sırasında kalenin var olduğu biliniyor. Eski zamanlarda yerleşim yeri olarak çok geniş bir alanı kapsayan kale, tarih içinde Romalılar, Bizanslılar, Selçuklular ve Osmanlıların kontrolüne geçti. Surların yıkıldığı bölgede yer alan Hacıbayram Veli Camisi’nin zaviye olarak yapılış tarihi 1427-1428 olarak belirtiliyor. 714 yılında Hacı Bayram Veli’nin torunlarından Mehmet Baba tarafından tamir edilen, daha sonrada 1940 yılında Vakıflar Genel Müdürlüğü tarafından restore edilen cami ve külliyesi en son Ankara Büyükşehir Belediyesi öncülüğünde orjinaline uygun olarak yenilenerek ve 14 Şubat 2011 tarihi itibariyle ibadete açıldı.