Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu (TLPF) ve Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın ortaklaşa düzenlediği 1. Pastacılık ve Tatlıcılık Çalıştayı Başkent Öğretmenevi’nde gerçekleştirildi. Sektöre ilişkin sorun ve çözümlerin masaya yatırıldığı çalıştaya, TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, Türkiye Lokantacılar ve Pastacılar Federasyonu Başkanı Aykut Yenice’nin yanı sıra Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı’ndan birçok üst düzey yönetici ve Türkiye’nin dört bir yanından oda temsilcileri katıldı. Tedarikçi, üretici ve satıcıyı bir araya getiren çalıştayın açılış konuşmasını yapan Federasyon Başkanı Aykut Yenice, “Bizler kent kimliklerine büyük katkı sağlayan esnaflarız. Pastacı ve tatlıcı mesleğini yaşanan bütün sorunlara rağmen devam ettirmeye, yaşatmaya çalışıyoruz” dedi.
SAĞLIĞI TEHDİT EDİYOR
Sektörde katkı maddelerinin çok fazla kullanılmaya başlandığını, bu durumun ise toplumun sağlığını tehdit ettiğini belirten Yenice, şunları söyledi:
“Merdiven altı üretim yerler, ürünlerde kullanılan katkı maddesi ve ağır cezalar esnafın belini büktü. Usulsüz üretim yapan yerler esnafı çıkmaza sürüklerken, kullandıkları katkı maddeleriyle de halkın sağlığıyla oynuyor. İnsanlar obezite tehlikesiyle burun buruna yaşıyor. Tatlıcılar ve pastacılar olarak mesleğimizin adını kirleten ve toplumun sağlığıyla oynayanların karşısındayız.
Bu aşamada bakanlığın şefkatine ve güleryüzüne ihtiyacımız var.
Sektörün sorunlarını masaya yatırdığımız çalıştayımızı kitap haline getirerek üyelerimize dağıtacağız. Değişim, dönüşüm ve destek projesinde stratejik eylem planını hayata geçireceğiz.”
BERBER DONDURMA SATIYOR
Pastacı ve tatlıcıların en sorunlu esnaf kesimini oluşturduğunu söyleyen Federasyon Yönetim Kurulu Üyesi Abdurrahman Demirdak ise, “Yaz aylarında berberler bile dondurma satıyor. Herkes kendi işini yapsın. Fırıncı ekmeğini, pastacı pastasını ve tatlısını satsın” dedi.
Sektörü kaybolma noktasına getiren bir diğer unsurun ağır cezalar olduğunun altını çizen Demirdak, “Günde 500 adet pasta satana da, üç adet pasta satana da aynı ceza kesiliyor. En hafif ceza bin 500 lira. Üretim kapasitesine, çalıştırılan kişi sayısına bakılarak ceza kesilmeli” diye konuştu.