Adreslerine teslim edilemeyen tebligat yığınlarıyla baş başa kalan muhtarlar postacıya döndü. Kendilerine günde 100 tane evrak geldiğini belirten muhtarlar vatandaşlarla karşı karşıya kaldıklarını belirterek duruma tepki gösterdi. Zaman zaman mahkemelik olduklarına da dikkat çeken Ankaralı muhtarlar yasaların güncellenmesi gerektiğini söyledi. Tebligatlardan tüm kurumların ücret aldığına değinen Çankaya Muhtarlar Derneği Başkanı ve Harbiye Mahallesi Muhtarı Özgür Özdemir şöyle konuştu:
TEK TEK NASIL TAKİP EDEYİM
“Tebligat konusunu biz defalarca dile getirdik. Tebligat yasasına baktığımızda önceden 21. maddede kamu görevlileri zabıta amiri, memur ve muhtar sıralaması yer alıyordu. Tebligat yasasının ilk çıkışında muhtarlar en sondaydı. Daha sonra bizi başa aldılar iş bize kaldı. Biz seçilmiş insanlarız. Bürokrasinin birimlerinin olduğu bir yerde bu iş bizim işimiz olamaz. Karakolu, zabıtası, PTT’si, kamu kuruluşları var. Muhtar bunların olmadığı yerde devreye girer. O da köylerde oluyor. Köyde tebligat yapılmasında sıkıntı olmaz. Bizim metropelde binlerce nüfus var. Yasanın çıktığı dönemde mahalleler bugünkü gibi büyük değildi. Bizim mahallede 13 bin 500 hane, 20 bin de seçmen var. 30 binden fazla nüfusa sahip mahallede tebligatı tek tek nasıl takip edeyim. Akıl alır yanı yok.
“MUHTARDIK POSTACIYA DÖNDÜK”
Tebligatlar nedeniyle mahkemelik olduklarına dikkat çeken Batıkent Kent Koop Mahallesi Muhtarı Şükran Ayaz ise şunları söyledi:
“Vatandaşla karşı karşıya geliyoruz. Muhtardık artık postacıya döndük. Mesela birisi diyor ki, ‘Oy zamanı gelince kapıları tek tek geziyorsunuz da cezalarımızı neden getirmiyorsunuz. Sen muhtarsın neden bana haber vermedin, senin yüzünden ben katlamalı trafik cezası ödedim.’ 25 bin nüfuslu yerde herkesi tek tek bilemeyiz. Özellikle trafik cezalarında bu diyaloglarla çok karşılaşıyoruz. Postacı maaşını alıyor burada bir defa zile basıp kapıya küçük bir kağıt bırakıyor muhtardan alın diyor. Vatandaşın haber yok gelip bize tepki gösteriyor. Mahkeme günü varsa günü geçiyor o da zor durumda kalıyor. Tebligattan başımızı alamıyoruz. Vatandaş zor durumda kalıyor. En çok trafik cezası ve icra evrağıyla karşılaşıyoruz.
TEBLİGAT İÇİN ÜCRET VERİLSİN
Kadın Muhtarlar Derneği olarak tebligat yasasıyla ilgili çalıştaylar düzenledik. Görüşmelerimiz oldu. 60 yıllık bir tebligat kanunu halen yürürlükte, devam ediyor. Bizim için getirisi yok. Ben postacının görevini yapıyorum maddi olarak hiç bir katkısı yok. O zaman tebligat başına bize de ücret versin. Cumartesi günü için evrak isteyen vatandaşa muhtarlığı açıyoruz. Gece 10’da muhtarlığı açıyoruz. Tebligattan çok dertliyiz. Yasaların değişmesi lazım muhtarlara da yükleniyorsa maddi olarak kaynak istiyoruz. Ben bir tebligat nedeniyle mahkemeye çıktım. Biz direk 657’den yargılanıyoruz. Postacı suçlanmıyor biz suçlanıyoruz. Mahkemeler bize yazı gönderiyor. Mernis sistemi var aslında bize sormamaları lazım bu adam orada oturuyor mu diye. Sokakların cadde olarak değiştirilmesi de bu durumu olumsuz etkiledi. Kapı numaraları da değiştiriliyor. Postacı içinden çıkamıyor yük bize kalıyor. En çok bunaltan durum tebligat. Umarız düzelir.”
SAVCI İFADEYE ÇAĞIRDI
Çankaya’nın en büyük mahallesi olan Birlik Mahallesi’nde muhtarlık yapan Kadriye Aras Keleş de tebligatlar nedeniyle mahkemelik olduklarını söyledi. 499. Sokak’ta yıkılan bir gecekonduya tebligat yapıldığını anlatan Keleş, “Olmayan bir eve tebligat nasıl yapılır? Burada yapıldı. Savcı beni ifadeye çağırdı. Yıkılan gecekonduya tebligat yapılmış biz de evrağı aldık. Sonrasında ifadeye çağırıldık. Tebligatlar muhtarlar için büyük sıkıntı. Muhtar ve postacılar oturup tek tek adres tespit ediyoruz. Gerçekten sıkıntımız büyük” dedi.