Ankara Termal Turizm Yatırımcılar ve İşletmeciler Derneği Başkanı Mehmet Ali Doğan Türkiye’nin jeotermal kaynak potansiyeli açısından dünyada 7. Avrupada 5. sırada olmasına rağmen enerji kaynağının yeteri kadar kullanılamadığını söyledi. Başkent’in de zengin termal kaynaklara sahip olduğunun altını çizen Doğan, “Bu kaynakların değerlendirilmemesi sebebiyle Ankara’daki termal kaplıcalara yabancı turist gelmiyor” dedi. Türkiye’deki ve Ankara’daki termal sağlık turizmi ile yatırımları değerlendiren Doğan, Ankara Hürriyet’e şu açıklamalarda bulundu:
TERMAL TURİZM İÇİN ÇALIŞIYORUZ
Termal sağlık turizminde Ankarayı önemsiyoruz. Özellikle Ankara Valimiz Alaaddin Yüksel Başkent’e gelmesiyle birlikte turizmi çeşitlendirmesi açısından termal sağlık turizmine büyük bir önem verdi, toplantılar yaptı ve bütün turizmcileri destekledi. Ankara’daki termal kaynaklarımızı turizme kazandırmak için yoğun çalışmalar yapıyoruz. Daha nitelikli projeler üretmek için bütün yatırımcıları Ankara’ya çağırıyoruz. Dernek olarak Ankara’da Türkiye’nin en büyük termal sağlık turizmi sempozyumunu yapacağız.
TÜRKİYE’DE 20 MİLYON DOLAR
Dünyada da yükselen değer haline gelen termal sağlık turizmine büyük ilgi oluştu. Dünyadaki termal sağlık turizmi pastasından ABD 5.5 milyar dolar, Avrupa Birliği ülkeleri 3,5 milyar dolar, Çek Cumhuriyeti bile tek başına 1 milyar dolar pay alıyor. Türkiye ise sadece 20 milyon dolar alıyor. Jeotermal enerji kaynaklarımızın tamamını kullanma imkanını bulmamız durumunda ülkemiz ekonomisine katkısı yaklaşık 20 milyar dolar civarında olacak.
25 ÜLKENİNKİNDEN DAHA FAZLA
Türkiye’ye deniz kenarına gelen turist sayısı ve bıraktığı para kişi başına bin doları bile bulmuyor. Oysa termal sağlık turizmine bakıldığında kıyı turizminde 5 turistin bıraktığı parayı termal sağlık turizminde sadece 1 kişi bırakıyor. Çünkü, termal sağlık turizmi müşterisi sağlığı için zaman ve para ayıran bilinçli bir kitledir. Türkiye’deki jeotermal kaynak potansiyeli AB ülkeleri arasındaki 25 ülkenin toplam kaynak potansiyelinden tam 10 kat daha zengin potansiyele sahip.”
KONSEPT EKSİKLİĞİ VAR
“Türkiye’deki tüm termal tesislerde konsept eksikliği var. Dünyadaki yazılı standartlara göre termal sağlık turizmi tesisinde asıl unsur ve bölümler sağlık kür merkezi olmalıdır. Tamamlayıcı bölümler ise konaklama ve yatak bölümlerinden oluşması gerekiyor ama Türkiye’de tam tersine bütün termal tesisler, şehir otelleri gibi planlanmış yani asıl unsur konaklama yatak olarak tasarlanmış, destekleyici unsurlar ise sağlık kür merkezi olarak planlanmış.”