Ankara’da, ‘kendilerinin ve yakınlarının hasta olduğu’ yalanıyla gazetelerde haberlerinin çıkması için uğraşan dolandırıcıların sayısı son dönemlerde artmaya başladı. Gazeteleri arayıp, ‘Annem kanser’, ‘Babam yatalak’, ‘Çocuğuma ilaç alamıyorum’ ve ‘Sara hastasıyım’ gibi sözlerle haberlerinin yapılmasını isteyen kişiler, daha sonra çıkan haberlerinin kupürlerini alıp, il il, ilçe ilçe gezerek, iş adamları ve yardımlaşma kuruluşlarına kendilerini acındırıp para topluyor.
Ankara Hürriyet, daha önce farklı gazetelerde haberleri çıkan kişilerden, son günlerde gelen telefonların artması üzerine, konunun üzerine gitti. Bir çoğu Kastamonu’nun Araç ilçesinden olan dolandırıcılarla ilgili Araç Kaymakamı Halil İbrahim Çelik, bu şahısların gazetelerde çıkan haberlerle para toplamayı alışkanlık haline getirdiklerini doğruladı. Konuyla ilgili çok sayıda şikayet aldıklarını belirten Çelik, şöyle konuştu:SARA NÖBETİ NUMARASI
“Hepsinin hastaneden alınmış raporu var. Sara nöbetine benzer yan etkileri bulunan bazı sıvılar içerek sara nöbetine tutulmuş gibi yapıyorlar, hastaneden sevk, rapor alıyorlar. Sanıyorum raporu aldıkları hastanedeki doktorlar da bunlarla uğraşmak istemiyor ve hemen raporu veriyor.
VATANDAŞ İTİBAR ETMEMELİ
Kışın ortasında kısa kollu elbiselerle gezen sapa sağlam insanlar bunlar. Üç ayda bir engellilik oranına göre devlet 750 ile bin 200 TL maaş veriyor. O maaştan da alanlar var aralarında. Kaymakamlık Sosyal Yardımlaşma Vakfı da zaten bir çoğuna yardım ediyor ama yine de alışkanlık haline getirmişler, gazete kupürleriyle şehir şehir gezip para topluyorlar. Vatandaşlarımız bu insanlara itibar etmemeli.”
EĞLENMEYİ İHMAL ETMEDİ
Ankara Hürriyet’i en son arayan dolandırıcılardan biri de Kastamonu’nun Araç İlçesi’ne bağlı Yeşilova Mahallesi’nde yaşayan M.G. oldu.
M.G 2012’de de Ankara Hürriyet’i arayarak kendisinin sara hastası, annesinin kanser ve babasının da yatalak olduğunu söyledi. M.G.’nin anlattıkları, gazetede haber oldu.
M.G önceki gün yine Ankara Hürriyet’i arayarak, 2012’de çıkan haberin aynısının yapılmasını ve altına telefon numarasının yazılmasını talep etti. Muhabirin mağdur olduğunu dile getiren M.G.’ye Araç Kaymakamlığı ve Kastamonu Valiliği’ne başvuruda bulunup bulunmadığını sorması üzerine M.G., “Başvurdum ama herhangi bir yardım alamadım” derken, Araç Kaymakamlığı yetkilileri M.G.’nin Sosyal Yardımlaşma Vakfı’ndan annesiyle birlikte üç ayda bir bin 800 TL maaş aldığını aktarırken, geçtiğimiz sene yine vakıf tarafından kendilerine iki katlı betonarme ev yapıldığı bilgisini verdi. Mağdur olduğunu söyleyen ve kendini acındıran M.G.’nin twitterhesabından ise pavyonda bir kadınla çektiği selfie fotoğrafı ortaya çıktı.
FOTOKOPİ İLE MONTAJ YAPIYORLAR
Dolandırıcıların izlediği yöntem ise şöyle:
Dolandırıcılar, kendisinin, çocuğunun veya ailesinden bir kişinin kanser, yatalak gibi hastalıklarla mücadele ettiğini söyleyerek gazeteleri arıyor. Mağdur olduklarını, tedavi masraflarını karşılamak için yüklü miktarda borca girdikleri yalanını anlatan dolandırıcılar, gazetelere haber yaptırarak, bu haberlerle Ankara başta olmak üzere Türkiye’nin değişik il ve ilçelerini gezip, parasının olmadığını söyleyip, kendisini acındırarak vatandaşları dolandırıyor. Bu dolandırıcılar gazetelerde yaptırdıkları haberleri ise başka gazetelerin içine de yerleştirip fotokopi çekerek, o gazetede de çıkmış gibi gösteriyor ve değişik birkaç gazetede haber yapılmış gösteriyor. Belirli dönemlerde gazeteleri arıyarak haber yapılmasını isteyen dolandırıcılar, habere telefon numaralarının da eklenmesini talep ediyor.