Türkiye ile Rusya arasında son dönemde artan ticaret ve turizm ilişkileri Türkiye’de Rusça’ya olan ilgiyi artırdı. Türkiye’de Rusça eğitim veren kuruluşların yetkilileri, son yıllarda Rusça’ya olan ilginin hızla arttığına dikkati çekerek, iki ülke ilişkilerinin gelişimine paralel olarak, bu dilin Türkiye’de birçok Avrupa dilini geride bıraktığını ifade etti. Uzmanlar, hem devlet kurumlarında hem de özel sektörde Rusça bilen nitelikli eleman eksikliği olduğunun altını çizerek, bu dili iyi bilen kişilerin iş bulma ve kariyer yapma açısından çok avantajlı olduklarını söyledi.
RUS GELİNLER İLGİYİ ARTIRDI
Türkçe ve Yabancı Dil Araştırma ve Uygulama Merkezi (TÖMER) Müdürü Doç. Dr. Ertan Gökmen, TÖMER’in hemen hemen her şubesinde Rusça derslerinin yaklaşık 20 yıldır devam ettiğini belirterek, Rusça’ya talep artışının son yıllarda yoğun bir biçimde yaşandığını söyledi. TÖMER Müdürü Gökmen, “Rus gelinlerin” ve turizm faaliyetlerinin Rusça’ya olan ilginin artmasında çok önemli faktörler olduğunu belirterek, son 5 yılda 10 bin 710 kişiye Rusça öğrettiklerini kaydetti.
İNGİLİZCE ORTAK DİL OLMAKTAN ÇIKTI
Eski Sovyet ülkeleriyle de iletişim kurmak için Rusça’nın gerekli olduğuna dikkati çeken Gökmen, “Son 10 yılda Rusya ve eski SSCB ülkeleriyle olan ilişkilerde İngilizce ortak dil olmaktan çıktı, artık Rusça ve Türkçe kullanılıyor. İki dilin kullanıldığı toplantılar artık çok fazla. Son 9-10 yıldır Rusça görüşmelerde resmi dil olarak kullanılıyor. Rusya ile ikili ilişkilerimizin gelişmesine paralel olarak Rusça ve Türkçe’ye olan talep de artıyor” değerlendirmesinde bulundu. Gökmen, Rusça’yı “patlamaya hazır bir bomba”ya benzeterek, “Gençlere, Rusça’ya yönelmelerini özellikle tavsiye ediyorum, çünkü bu patlamaya hazır bir bomba gibi. Çok ciddi bir potansiyel var. Bu patlamaya yaklaştığımızı düşünüyorum” dedi.
ÖĞRETMEN OLDULAR
Ankara Üniversitesi Dil Tarih ve Coğrafya Fakültesi (DTCF) Rus Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Lara Aray, son yıllarda Rus diline ilginin arttığını, Türkiye’de birçok üniversitede Rusça öğretildiğini kaydetti. Rusça bilen insanların geniş iş imkanlarına sahip olduğunu ifade eden Aray, bu dili iyi bilen kişilerin devletin stratejik kurumlarında tercüman olarak görev yapabildiklerine dikkati çekti. Aray, şöyle konuştu:
“Özellikle Güney şehirlerinde talep çok arttı. Akdeniz bölgesinde herkes Rusça biliyor. Yaz dönemi sona erdiğinde o bölgelerdeki yerel yönetimler Rusça kursları açıyor. Orada da hocalığı Rus gelinler yapıyor. Daha önce evlenerek buraya gelmiş, zamanla Rusça öğretmeye başlamışlar.”
GELİNİYLE ANLAŞMAK İSTEYENE RUSÇA ÖĞRENİYOR
Rus Kültür Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Larissa Lutkova Türkkan ise her yaştan ve meslek grubundan onlarca öğrenciye Rusça öğrettiklerini belirterek, “Rus gelini ve torunlarıyla daha iyi anlaşabilmek için kursa gelen 55 yaşında bir emekli ve Rus klasiklerini orjinalinden okumak için Rusça öğrenmek isteyen 70 yaşında bir dedeye de Rusça öğretiyoruz” diye konuştu. Rusça’ya ilginin 5 yılda 5 kart arttığına dikkati çeken Türkkan, derneğin her eğitim döneminde yaklaşık 100 kişiye Rusça öğrettiğini, faaliyete geçtikleri 2004’ten bu yana bin kişiye Rusça öğrettiklerini söyledi.