Ankara Üniversitesi’nin (AÜ) öncülüğünde, kamu kurumları ve sivil toplum örgütlerinin desteğiyle Kızılcahamam ve Çamlıdere’de kurulacak 23 istasyondan oluşacak Jeopark’ın ilk beş istasyonu için Mustafa Kemal Atatürk’ün ilçeye geliş tarihi olan 16 Temmuz’da açılış töreni düzenlenecek.
AÜ Mühendislik Fakültesi Jeoloji Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi ve AÜ Jeolojik Mirası Koruma Derneği (JEMİRKO) Başkanı Prof. Dr. Nizamettin Kazancı, “Milli Parklardaki Jeolojik Miras” projesinin çalışmaları sırasında Kızılcahamam civarında çok sayıda jeosit olduğunu gördüklerini bildirdi. Kazancı, bunun üzerine jeolojik miras, jeoturizm potansiyelinin araştırılması için pilot bölge olarak Ankara’nın Kızılcahamam ve Çamlıdere ilçelerinin seçildiğini anlattı.
Bir milyon dolara mal olacak
Kazancı, AÜ, Ankara Valiliği, Kızılcahamam Belediyesi ve Kaymakamlığı ile Çamlıdere Kaymakamlığı ve JEMİRKO tarafından jeositlerin korunması ve yöreye ekonomik getiri sağlanması için Kızılcahamam-Çamlıdere Jeopark ve Jeoturizm Projesi (KÇJJP) geliştirildiğini belirtti.
Her istasyonun yaklaşık iki kilometrekare alanı kapsadığını kaydeden Kazancı, projenin tamamının yaklaşık 1 milyon dolara mal olacağını ifade etti.
Jeopark ziyaretçilerinin bilgilendirilmesi amacıyla üç metrekarelik iki duyuru panosu konulacağını belirten Kazancı, panolarda yazılanları okumak istemeyenler için rehberler bulundurulacağını veya tanıtıcı el broşürlerinin hazırlanacağını söyledi.
“Jeopark, bilim ile insanın birleştiği nokta olacak” diyen Kazancı, Güvem Sütun Bazaltlarda 23 milyon yıl ile 9,5 milyon yıl arasındaki jeolojik zamanın görülebileceğini kaydetti.
İnsanların, doğada soğumaya başlayan lav gölünün evrelerinin günümüze kalmış izlerini göreceklerini ifade eden Kazancı, “Bugün volkanları izliyoruz ama soğumayı izleyemiyoruz. Çünkü soğuma yüz binlerce yılda meydana geldi. Biz burada soğumanın evrelerini göreceğiz. Bir volkanın yeryüzüne yayılması sonrasındaki evrelerini izliyoruz” dedi.
İnsanlığa mal olmuş değerler
KIZILCAHAMAM Belediye Başkanı Coşkun Ünal da Türkiye’nin ilk jeoparkının insanlar tarafından otopark olarak algılanmasından yakınarak, “Kızılcahamam ve Çamlıdere bölgesine yapılacak Jeopark, insanlar tarafından otopark olarak algılanıyor ancak burası hocalarımızın dediğine göre 23 milyon yıl öncesinde oluşan doğa olaylarının gerçekleştiği yer” dedi.
Ünal, geçen yıl Almanya’ya gittiğinde Yozgatlı bir Türk’ün, Kızılcahamam taşlarını 7-8 Euro’ya sattığını gördüğünü belirterek, “Biz, burada insanlığa mal olmuş değerleri koruma altına alacağız ve değerlerimizin çalınmasını engellemeye çalışacağız” dedi.
Jeopark, yüksek bilimsel öneme sahip jeolojik objelerin topluca bulunduğu alanlar olarak tanımlanıyor. Temel niteliği ise yok olma tehlikesi altındaki jeositlerin korunması ve araştırılması.