TÜRKİYE’de girişimcilik tanımının yanlış ve hatalı olduğu bunun da ekonomiye büyük zarar verdiğini belirten Genç Girişim ve Yönetişim Birliği (GGYB) Yönetim Kurulu Başkanı Metin Özbek, “İnsanlar girişimcileri hayalperest olarak değerlendiriyor. Oysa Türk ekonomisinin girişimcilere ihtiyacı var” dedi.
Özbek “Girişimcinin ve girişimciliğin ne olduğunu topluma yeniden anlatmalıyız. Girişimciliğin, özellikle gençlerin üzerinde ve tüm Türkiye’de bir kariyer seçimi olarak algılanmasını sağlamalıyız” diye konuştu
Kendiliğinden girişimcilik
Türkiye’nin, işsizlik oranının yüzde 14-15’lerde dolaştığını, gençler arasında işsizlik oranının ise yüzde 35’leri bulduğunu hatırlatan Özbek, Türkiye’de girişimcilik oranının yüzde 6’larda kaldığını söyledi. Özbek,”Yaptığımız araştırmalarda bu yüzde altılık dilimin de yüzde 80’inin mecburiyetten, yüzde 20’sinin ise kendiliğinden girişimci olduğunu görüyoruz. İnsanlar iş bulamıyor, kendi işini kurmak zorunda kalıyor. 6 kişinin yüzde 20’si olan 1,2’si fırsatları değerlendirmek üzere girişimci oluyor. Bu, gelişmiş ülke seviyelerinden çok düşük bir rakam. Bu oranlar mutlak suretle değişmeli” diye konuştu. Metin Özbek, şunları söyledi: “Toplumda, ailelerde öyle bir yargı var ki, bunu kırmadan girişimci yetiştiremeyiz. Girişimcilik, hayalperestlik olarak değerlendiriliyor. Durum böyle olunca da girişimci yerine, devlet dairesine kapak atmaya çalışan bir nesil yetiştiriyoruz. Oysa dünyanın önde gelen ülkelerinin ekonomilerine bakın. Hep girişimcilik öyküleri bulacaksınız. Girişimcilik konusunda toplumu yeniden aydınlatmalıyız.”
Kadının girişimcilik konusunda adı bile yok
ÖZBEK “Türkİye’de girişimciliğin önündeki önemli engellerden biri de finansman. Türkiye’de kriz ortamında genç girişimcilere daha fazla ihtiyacımız var. Çünkü girişimci sayısı ne kadar artarsa, istihdam oranı da o ölçüde artar.Türkiye’de 1,3 milyon erkek, 80 bin kadın girişimci var. Bu rakamlar düşündürücü, bir o kadar endişe verici. Kadının girişimcilik konusunda adı bile yok. Bu tabloyu mutlaka düzeltmeliyim”dedi.