Büyükşehir Belediye Meclisi, “AOÇ Hayvanat Bahçesi yenileme alanı 1/10.000 ve 1/1000 ölçekli koruma amaçlı imar plan değişikliğine ilişkin Başkanlık yazısı”nı görüşmek üzere dün olağanüstü toplantı gerçekleştirdi.
Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek başkanlığında, saat 12.00’de başlayan toplantı, Başkanlık yazısının okunmasıyla başladı. Daha sonra İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun AOÇ Hayvanat Bahçesi alanında imar planı hazırlaması amacıyla Meclis’e bir saat ara verildi.
213 BİN METREKARE YAPILAŞMA
Büyükşehir Belediye Meclisi gündemine gelen İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporu, CHP ve MHP gruplarının ret oyuna karşılık oy çokluğu ile kabul edildi. Karara göre, AOÇ Hayvanat Bahçesi’nin alanı 2 milyon 130 bin metrekare olarak belirlendi. 0.10 emsal izni verilen AOÇ Hayvanat Bahçesi 213 bin metrekarelik alanına, yeme-içme yerleri, otopark ve animasyon alanları gibi yapılaşma yapılabilecek. İmar Komisyonu raporu, alanın 1. Derece SİT Alanı’ndan 3. Derece SİT Alanı’na düşürülmesi için Tabiat ve Kültür Varlıklarını Koruma Kurulu’na gönderilecek.
ENİNE BOYUNA İNCELEMEK İÇİN
Büyükşehir Belediye Başkanı Gökçek, “Ortada kalan 400 bin metrekarelik alanın da yenileme planına katılmasını, Bakanlar Kurulu’ndan çıkmasını rica ettik. Bu toplantının amacı da konunun oldubittiye getirilmesi değil mecilisimizde enine boyuna incelenmesi içindir. ‘Çiftlik arazisi küçülüyor’ deniyor ancak AOÇ arazisine sanayi, konut yapılamaz maddesini biz koydurduk.
TAHRİBAT SÖZ KONUSU DEĞİL
Hayvanat bahçesinin ve yapılacak olan tema parkın içinde tabi ki yapılaşma olacak. Bu yapılar, vatandaşların yazın olduğu gibi kışın da gelebilmesi için yapılacak. Hayvanat Bahçesi olduğu yerde kalacak, çiftlik arazisinden koparılması söz konusu değildir. Yeni Çiftlik Bulvarı’nın yapımında da iddia edildiği gibi yeşil alan tahribatı söz konusu değildir.”
GEREKÇELERİNİ MERAK EDİYORUZ
Meclis’in olağanüstü toplanmasını eleştiren CHP Grup Başkanvekili Fazıl Güleken, şöyle konuştu:
“AOÇ gibi Ankara’nın çok önemli bir alanı olan bir konuda yapılacak olan plan ve imar değişikliği ile ilgili teknik ekiplerden bilgi verilmesi gerekirdi. Hayvanat Bahçesi’nin 213 hektarlık bir alanda büyütülmesinin gerekçelerini merak ediyoruz. Ayrıca bu alanda yeme-içme ve otopark gibi yapılaşmaların olacağı konusunda oldukça ciddi endişelerimiz vardır. Bunların açık bir şekilde meclisimize sunulmasını arzu ederdik. Ayrıca bahsi geçen arazinin 1. Derece SİT Alanı’ndan 3. Derece SİT Alanı’na düşürülmesi, bu alanda ciddi yapılaşmalarının olacağı kuşkularını artırmaktadır.”
Hayvanat Bahçesi projesine karşı olmadıklarını dile getiren MHP Grubu ise, 0.10 emsal izni nedeniyle ret oyu verdiklerini dile getirdi