Türkiye’nin, 24 Kasım’da sınır ihlali yapan Rus uçağını düşürmesiyle başlayan kriz devam ederken, Ankara’da yaşayan Rus gelinler ‘dostluk ve kardeşlik’ mesajı veriyor.Etimesgut Belediyesi’nin Eryaman’daki Göktürk Aile Yaşam Merkezi’nde bulunan etiSEM’in kurs sınıflarından birini, haftanın 3 günü Türkçe dil eğitimi için gelen yabancı uyruklu vatandaşlar dolduruyor. Ailesi, yakın çevresi ve komşularıyla daha iyi iletişim kurarak, çocuklarının ödevlerine yardımcı olmak amacıyla haftada 10.5 saat ders gören 17 kişinin, 15’i ise yabancı gelinlerden oluşuyor. Aralarında, ‘uçak krizi’ ile Türkiye’nin gerginlik yaşadığı Rusya’dan çıkıp, evlendikten sonra Ankara’ya yerleşen 6 Rus’un da bulunduğu yabancı gelinler, aldıkları Türkçe dil eğitimini, başkentteki yaşamlarını ve Türkiye-Rusya arasındaki krizi, Ankara Hürriyet’e değerlendirdi.
GERGİNLİK ORTADAN KALKMALI
Rusya’nın başkenti Moskova doğumlu olan Olga Bakalım, 5 yıldır Ankara’da yaşıyor. Uçak krizi için, “Talihsiz bir olay” diyen Rus gelin, “Maalesef çok üzüldük. İki ülke arasında gerginlik olmaması lazım. Çünkü uzun yıllara dayanan yakın kültürel ilişkilerimiz var. Gerginlik ortadan kalkmalı, ilişkilerimiz düzelmeli” yorumunu yapıyor.
İNSANLAR ARASINDA PROBLEM YOK
etiSEM’de Türkçe dil eğitimi alan, 2.5 yıl önce evlendikten sonra ‘Türk gelini’ olduğunu kaydeden Krasnodarlı Maria Kılıç’ın ifadeleri ise şöyle:
“Ruslar ve Türkler millet olarak birbirlerini seviyor. İki ülke insanı arasında problem olmadığını düşünüyorum. Bizler karşılıklı evlilik yapan iki ülkenin insanlarıyız, bu kadar yakınız yani. Politikada yaşanan gerginlik de bir an önce düzelmeli.”
TÜRKÇE ÖĞRENMEK ÇOK ÖNEMLİ
Etimesgut Belediyesi’nin tek bir sınıfta Türkçe öğretmek için buluşturduğu farklı milletlerden 17 kursiyeri arasında, Rus’ların yanı sıra Ukraynalı, Çinli, Suriyeli ve Iraklı vatandaşlar var.
‘Örnek sınıf’ çatısı altında dostluk mesajları veren yabancı uyruklu vatandaşlar, şu an yaşadıkları ülkenin dilini öğrenmenin kendileri için çok önemli olduğunu söylüyorlar.
* Ukraynalı Oxana Pisarenko:
“Ankara’ya geleli iki ay oldu. Bursa’da dört yıl yaşadım, orada da kursa gittim ve burada da Türkçe’yi geliştiriyorum. Yeni öğrenmeye başlayan arkadaşlarımız için tavsiye ediyorum.”
* Çinli Beyza Huang Dao Xian:
“Bir yıldır Ankara’dayım ve bu sene Türkçe kursuna geliyorum. Türkçe biraz zor geliyor ama dil bilmek önemli ve ben de öğrenmeye çalışıyorum.”
Ukraynalı Alena Danylshyna:
“5 yıldır Ankara’dayım. Daha önce de kursa gittim şimdi de Türkçemi geliştirmeye çalışıyorum.”
Ukraynalı Liliya Kartal:
“8 senedir Ankara’dayım daha önce eşimle konuşarak biraz öğrenmiştim ama şimdi de daha da pekiştirmek ve iyi konuşmak için dil kursuna geldim. Türkçe bilmeyen arkadaşlarımıza da tavsiye ediyorum.”
Iraklı Merve Ayyıldız:
“2.5 senedir buradayım. Eşim Türkiye’de doğan bir Iraklı. Yeni dönemde başladım kursa 2 ay oldu. Türkçe’yi çok az biliyordum ve burada geliştirmeye başladım.”
Suriyeli Rola Adı:
“Ankara’ya 3 yıl önce geldim ama Türkçe öğrenme fırsatım olmadı, şimdi öğrenmek için buraya geldim.”
KURSUMUZ BARIŞIN VE KARDEŞLİĞİN ÖRNEĞİ
Türkçe kursu için, “Barışın ve kardeşliğin örneği” diyen Etimesgut Belediye Başkanı Enver Demirel’in açıklaması ise şöyle:
“Devlet yöneticileri kavga edebilir, ama tabanda halklar birlik beraberlik içinde yaşamını sürdürebilirler. Ülke yöneticileri bazen sorunları bir araya gelip konuşmakta başarılı olmayabiliyor. Fakat halklar bir arada olmak, yaşamak ve huzuru paylaşmak adına Türkçe kursumuzda olduğu gibi güzel bir örnek teşkil ediyorlar. Biz kursiyerlerimize barışın, kardeşliğin dili olan Türkçe’yi öğretirken barışın, kardeşliğin ne kadar kıymetli olduğunu bir kez daha insanlığa göstermiş oluyoruz. Irkı, dili ve dini ne olursa olsun hiçbir vatandaşımızı ayırt etmeden sosyal yaşamımıza uyum sağlamaları için Türkçe öğretiyoruz.”