Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, 19 Şubat 2022’de yapılan değişiklikle, binalarda enerji verimliliğini artırmayı hedefleyen "Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği"ne dair yeni bir düzenlemeyi duyurdu. Bu değişiklikle, enerji verimliliği daha yüksek olan ve enerjisinin belirli bir kısmını yenilenebilir kaynaklardan temin eden NSEB (Neredeyse Sıfır Enerji Binası) konseptine aşamalı geçiş zorunluluğu getirildi.
1 Ocak itibarıyla, toplam inşaat alanı 2 bin metrekareyi aşan binaların "NSEB" standardında inşa edilmesi zorunlu olacak. Bu binaların enerji kimlik belgesindeki enerji performans sınıfının en az "B sınıfı" olması gerekecek ve kullanılan enerjinin daha yüksek bir kısmı, yenilenebilir enerji kaynaklarından sağlanacak. Yenilenebilir enerji oranı daha önce yüzde 5 iken, 1 Ocak’tan itibaren bu oran yüzde 10’a çıkarılacak.
Yeni binalarda, enerjinin en az yüzde 10'unun güneş enerjisi panelleri ve ısı pompaları gibi yenilenebilir enerji sistemleriyle karşılanması zorunlu hale getirilecek.
2023 yılı itibarıyla, NSEB şartlarına uygun olarak projelendirilen 2 bin 200 bina, enerji verimliliği açısından normal binalardan yaklaşık yüzde 25 daha verimli hale geldi. Bu sayede yıllık 281 gigawatt saat enerji tasarrufu ve 66 bin ton eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımı sağlandı. 2025 yılına kadar her yıl yaklaşık 30 bin binanın NSEB şartlarına uygun inşa edilmesi hedefleniyor. Bu projelerle yıllık 1850 gigawatt enerji tasarrufu ve 450 bin ton eşdeğer karbondioksit sera gazı azaltımı sağlanması bekleniyor. 2035 yılı itibarıyla ise toplamda 102 bin gigawatt saat tasarruf edilmesi hedefleniyor.