ASKİ’nin desteğiyle Güneydoğu Havacılık tarafından kurulan Seğmen Uçuş Okulu, açılış sürecinde yaşadığı bürokratik sorunları aşarak, geçtiğimiz ay eğitimlerine başladı. 60 öğrencili uçuş okulunun Genel Müdürü Hasan Sarıdağ, Ankara’daki hava pistlerinin yoğunluğu nedeniyle pilot eğitimi konusunda sıkıntı yaşadıklarını savundu. Öğrencilerine Adana’da eğitim vermek zorunda kaldıklarını belirten Sarıdağ şunları söyledi:
MECBUREN ADANA’YA GİDİYORUZ
“Hava trafiği nedeniyle Ankara’daki pistler, eğitim ihtiyacına cevap veremiyor. Mecburen bu 11 öğrencimizi Adana’ya götürerek, eğitimlerini orada tamamlamaya çalışıyoruz. Bu şehrin öğrencisini başka bir bölgeye taşımamız, hem öğrenciler hem de bizim için büyük külfet. Genç öğrenci, yeni bir şehre adapte olmaya çalışırken eğitimine konsantre olamıyor. Yatırım yaptığımız bölgeden uzaklaşmak, eğitim kalitemizi etkiliyor. Ankara ve İstanbul gibi hava trafiği yoğun olmasına karşın öğrenci potansiyeli yüksek bölgelere yeni eğitim pistleri yapılırsa, yerli pilot açığımızın büyük bir bölümünü kapatabiliriz.
DEVLET FIRSAT TANISIN
Devlet fırsat tanırsa ülkemizin pilot ihtiyacını karşılayacak teknik ve eğitmen kapasitesine sahibiz. Eğitim personelimiz havacılık sektöründe uzun yıllar görev almış deneyimli pilotlar ve öğretmenlerde oluşuyor. Uçuş eğitimlerini BEL-KA A.Ş.’nin sahibi olduğu ve tamamı yeni olan 2015 model 9 uçakla gerçekleştiriyoruz. Yerli pilotların, bu olanakları destekleyecek eğitim pisti ve hava parklarına ihtiyacı var.
HAVAYOLU TÜRK, PİLOT YABANCI
Türk Hava Yolları’nın (THY) şu anda 400 pilota ihtiyacı var ama bu sayının ancak yarısı karşılayacak eğitim altyapısı mevcut. Bir çok ülkenin havacılıkla tanışmadığı 1930’larda uçak yapıp, yurt dışına satan Türkiye, şimdi sahip olduğu uçakları uçuracak pilot yetiştiremiyor. THY’nin büyüyerek, mevcut uçak ve yolcu sayısını artırması çok önemli bir başarı. Ancak, bu derece büyük bir ülkenin hava yollarında bulunan yabancı pilot sayısı neredeyse yerli pilotlara eşit. Okul ve öğrenci sayısını artırarak yerli pilotlara destek olmak istiyoruz, ama pist olanaklarında yaşanan sıkıntılar bizleri sınırlandırıyor.”
YURTDIŞINDAN ANKARA’YA GELSİNLER
Türkiye’deki birçok üniversitenin öğrencilerini 80-100 bin dolar maalliyetle yurtdışı eğitimlere gönderdiğini kaydeden Sarıbağ, “Biz bunu ülkemizin başkentinde yapmaya çalışıyoruz. Maaliyet doğal olarak daha düşük olacak. Bizlere destek olunursa, yerli pilotlarımızı yetiştirmenin yanında, yabancı ülkelerden birçok öğrenciyi ülkemize çekerek, ekonomik avantaj sağlamış oluruz” diye konuştu.