ANKARA / Korede Savaşanlar Kıbrıs ve Güneydoğu Kahramanları Derneği (KORSAVAŞ), Türkiye yakın tarihinde yaşananlar ile savaş yıllarını gelecek nesillere aktarmak için Hamamönü’ndeki Türkiye Gaziler Evi’nde ‘Savaş Müzesi’ açtı. Çanakkale, Kurtuluş, Kore ve Kıbrıs savaşlarını konu alan müzede, gazilerin bağışladığı subay kılıçları, silahlar, bazuka, top mermileri, havan topları, savunma ve taarruz el bomabaları, mermiler, rozet ve madalyaların yanı sıra eski ve yeni askeri üniformalar da sergileniyor. Ayrıca müzeyi ziyaret edenler, tarihin canlı şahitleri olan gazilerle de sohbet etme şansı buluyor.
Müzenin yapılacak bağışlarla daha da büyüyeceğini belirten KORSAVAŞ Başkanı Ertuğrul Erdoğan, “Burada bir tarih var. Türkiye’de ne sivil ne de askeri bir savaş müzesi yok. Kendi imkanlarımızla bu alandaki ilk müzeyi açtık. Tarihe yön veren savaşları doğru öğrenmek için özellikle gençlerimizi müzemizde görmek istiyoruz” diye konuştu.
57. ALAY SANCAĞI SERGİLENİYOR
Müzede sergilenen temsili 57. Alay Sancağı ise en değerli eser olma özelliğini taşıyor. Çanakkale Savaşı’nda Mustafa Kemal önderliğinde 15 bin Anzak askerine karşı taarruza geçen ve hepsi şehit olan 3 bin kişilik 57. Alay’ın sancağı savaştan sonra kaybolmuştu. Kayıtlara göre sancağın nerede olduğu bilinmiyor. Arşiv araştırmalarından edinilen bilgilerle orjinalinin yarısı ebatlarında üretilen sancak, Türkiye’deki müzelerde sergilenen tek 57. Alay Sancağı olma özelliğini taşıyor.
SAVAŞ ÇIKSA YİNE GİDERİM
Müzenin kendileri için çok değerli olduğunu ifade eden gaziler ise, savaş ve zaferler gibi tüm değerlere sahip çıkılması gerektiğini söyledi. Konuşurken duygulanan Kıbrıs Gazisi Edip Deniz, şunları söyledi:
“Savaş zamanı tek tek dokunduğumuz mermileri, silahları, kıyafetleri burada görünce çok heyecanlandık. Yaşananlar gözümüzün önüne gelince onur duyduk. Kimse yokken müzedeki komando beresini başıma taktım. Bir anda gençleştim, çok gururladım. Şuan savaş çıksa düşünmem, yine giderim.”ANKARA /