ANKARA / Son yıllarda nesli azalan milli ırk Ankara keçisi, yeni hazırlanan ‘Türkiye Tekstil, Hazırgiyim ve Deri Ürünleri Sektörleri 2013-2017 Eylem Planı’ ile gündeme alındı. İlgili bakanlıklar, sivil toplum kuruluşları ve sektör temsilcileriyle hazırlanan taslakta, “Ankara keçisi ve Ankara tavşanının tekstil sanayinin ihtiyaç duyduğu kaliteli hammaddenin teminine yönelik olarak arzına ilişkin tedbirler alınması amaçlanmaktadır” ifadelerine yer verildi. Tekstil ve deri sektöründeki ‘hammadde ihtiyacı’, ‘ürünlerin dış pazardaki yeri’ ile ilgili olarak çok sayıda çalışmanın planlandığı taslakta, tiftik için önemli bir hammadde kaynağı olan Ankara keçisinin korunması gerektiğine de dikkat çekildi. Hazırlanan proje taslağında ayrıca, şu bilgilere yer verildi:
ULUSLARARASI ÇALIŞMA PLANI
“Hayvansal liflerden, yeterli kalitede yün yapağı elde edilemediği, hatta liflerin telef edildiği gerekçesiyle 2014-2015 yılları kapsamında uluslarası standartlara göre projeler yürütülecek. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı koordinasyonunda TOBB ve Deri Sanayicileri Derneği işbirliği ile hayvansal liflerin, sanayi üretimine göre elde edilmesi ve depolanmasına yönelik çalışmalar yapılacak.
LOJİSTİK KÖYLER KURULACAK Ankara keçisi gibi tekstil ve deri sektörün için hammadde kaynağı olan hayvanların korunması ve yetiştirilmesi için, Türkiye’nin doğusu ve batısı arasında lojistik köyler kurulacak. Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı’nın koordine ettiği çalışma, 2014-2017 yılları arasında yürütülecek.
YÜN SEKTÖRÜNÜN HAMMADDESİ
Ankara keçisinden elde edilen tiftik, giyim sanayinde, döşemelik kumaş üretiminde, dekoratif amaçla, battaniye, halı, şal, şapka, atkı üretiminde, tela, battaniye ve kilim yapımı sanayinde kullanılıyor. Ankara tavşanı’ndan elde edilen yün de tekstil sektörünün her alanında kullanılıyor. Peruk imalatında da kullanılan Ankara tavşanının yününe, ses dalgalarını çok iyi ilettiği gerekçesiyle havacılık alanında da ihtiyaç duyuluyor.
İLK SIRADA AFRİKA VAR
Dünyada Ankara keçisi yetiştiriciliği yapan ülkelere bakıldığında Türkiye 350 bin baş ile üçüncü sırada yer alıyor. Verilere göre, menşei Ankara olmasına rağmen Ankara keçisi yetiştiriciliğinde Güney Afrika 1 milyon 351 bin baş ile birinci sırada ve Amerika Birleşik Devletleri 375 bin baş ile ikinci sırada yer alıyor.ANKARA /