Suriye’deki savaştan kaçarak Türkiye’ye gelen mülteci aileler, çoğunlukla Ankara ’nın, adı kentsel dönüşümle anılan bölgelerine yerleşti. İlk yıllarda yiyecek, giyecek ve barınma sorunu yaşayan aileler, sivil toplum örgütleri, valilik ile belediyeler aracılığıyla yapılan yardımlarla ayakta kalmayı başarırken, mülteci çocukların eğitimi ise yarıda kaldı. Sorunu aşmak için bir çalışma başlatan Ankara İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Türkiye Diyanet Vakfı ile protokol imzalayarak ilçe sınırlarındaki Suriyeli çocuklara eğitim imkanı sağladı. Bölgede bulunan 3 okul; sabah Türk öğrencilere, öğleden sonra ise yabancı öğrencilere eğitim verecek şekilde düzenlendi. Sınıflarda kendi müfredatlarına uygun eğitim alan çocuklar, haftada 5 saat de Türkçe dersi alıyor.
BİN 986 ÖĞRENCİ VAR
Ankara’da toplam bin 986 Suriyeli öğrencinin eğitim öğretim hizmetinden faydalandığını belirten Ankara İl Mili Eğitim Müdürü Erol Bozkurt, uygulamaya yönelik şu bilgileri verdi: “Altındağ’da Suriyeli öğrencilere eğitim verebilmek için açılan geçici eğitim merkezlerinde Fatih Sultan Mehmet İlkokulu’nda 975; Şili İlkokulu’nda 443; Sıdıka Kınacı İlkokulu’nda 75 Suriyeli çocuk okuyor. Toplamda 54 Suriyeli gönüllü öğretmen de merkezlerde görev alıyor. Türkçeyi öğrenmiş, yerleşim izni almış ve e-okul sisteminde kayıtlı olan Suriyeli öğrenciler de diğer ilçe ve okullarda eğitim görüyor.
LİSEYE TALEP YOK
Suriyeli öğrencilerimize kendi eğitim sistemlerine uygun okul kitaplarını bastırıp, dağıttık. Ankara Valiliği Sosyal Yardımlaşma Vakfı tarafından öğrencilerimize kırtasiye, kışlık kaban ve bot yardımında bulunuldu. Ayrıca Ulusal Süt Konseyi’yle birlikte yürüttüğü okul sütü programından Suriyeli öğrencilerimiz de faydalanıyor. Öğrencilerimize yakın zamanda Türkçe öğrenebilmeleri için Halk Eğitim Merkezi müdürlükleri vasıtasıyla haftada 5 saat Türkçe dersinin verilmesi için çalışmalar tamamlandı. Talep olmadığından Suriyeli öğrenciler için lise bünyesinde eğitim veren geçici eğitim merkezi ise kurulmadı.”
‘ÜLKEMİ ÖZLÜYORUM’
Fatih Sultan Mehmet İlkokulu 4. sınıf öğrencisi olan Suriyeli Kifah Cuma (11), okulda kendilerine verilen eğitimden memnun olduğunu belirterek, “Beş kardeşim, annem ve babamla Haydariye’den, savaştan kaçıp geldik. Yaşadıklarımız çok korkunçtu. Türkiye’de yeni bir hayat kurduk. Kendi ülkemi çok özlüyorum ama bize yapılan iyilikler için teşekkür ediyorum. Burada güzel bir eğitim alıyoruz. Arkadaşlarımla zaman geçirmek keyifli. Umarım savaş biter ve biz de kendi ülkemize dönerek, kaldığımız yerden hayatımıza devam ederiz” diye konuştu. 12 yaşındaki Usame Kassar, bölgede bulunan camiye gidip, gelirken Türkçe öğrendiğini belirterek, “Türkiye’de çok samimi insanlarla tanıştım. Beni de çok seviyorlar. Tabiki ülkeme dönmek istiyorum ancak bu okulda çok şey öğrendim” dedi.