Toplantıya ŞPO Ankara Şube Başkanı Emre Sevim, Namık Kemal Mahallesi’ni Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gül Merttürk ile Avukat Asım Balcı katıldı. Mahallenin tarihsel süreci ve önemi hakkında bir sunum yapan Sevim, bölge için düzenlenen fikir projesi yarışmasıyla beraber ‘mahalle için tehdit kalmadı’, ‘mahallede yaşayan kimse yok’ gibi yanlış söylemlerin kendilerini kaygılandırdığını belirterek, şöyle konuştu:
SADECE EKONOMİK DEĞERİNE BAKILIYOR
“Saraçoğlu tarih boyunca kesinlikle atıl kalmış bir mahalle değil. Burası için düzenlenen yarışmada da bizi kaygılandıran sakat unsurlar var. Yarışmanın açıklamasında bile, proje bileşenlerinin bir söz birliği ya da fikir birliği bile yokt. Saraçoğlu, ‘afet riski altında’ ya da ‘Ankara’nın gelişimine engel oluyor gibi komik söylemlerle rant avcısı sermayenin önüne atılmak isteniyor. Hızla beton yığınına dönen Ankara’da kalan son sağlıklı alanlardan birisi olan Saraçoğlu, doğal ve tarihi yapısıyla korunmalıdır.”
KÜLTÜREL MİRAS OLARAK ÖNEMLİDİR
Namık Kemal Mahallesi’ni Koruma ve Yaşatma Derneği Başkanı Gül Merttürk, Saraçoğlu’nun Ankaralıların geçiş yaptığı, dinlendip güzel vakit geçirdiği bir bölge olduğunu dile getirerek, “Derneğimizi, mahallemizi mevcut şekliyle yaşatmak ve korumak amacıyla kurduk. Saraçoğlu, Ankara için hem tarihi hem de kültürel miras olarak önemlidir” diye konuştu. Avukat Asım Balcı ise, Saraçoğlu için bugüne kadar devam eden hukuksal süreç ve mahalle sakinleri tarafından açılan davalar hakkında bilgi vererek, “Tahsislerin kaldırılmasına yönelik açılan davalar kazanılamazsa Çankaya Kaymakamlığı, Namık Kemal Ortaokulu gibi kamu taşınmazlarının da satılması söz konusu olacak” dedi.