Serebral Palsi hastası 4,5 yaşındaki Bahar Özkan, ilk adımını önceki gün attı. Bahar’ın adımları, tedavi gördüğü 100. Yıl Hastanesi’nde de sevinçle karşılandı. Prematüre olarak ikiziyle dünyaya gelen minik Bahar, küvözde geçirdiği beyin kanaması sonrası Serebral Palsi hastası oldu. İkizi Esra sağlıklı bir şekilde gelişim gösterirken Bahar, sağlık problemleri yaşamaya başladı. İkizi ve yaşıtları şimdi koşup, oynarken Bahar ilk adımlarını yeni yeni atmaya başladı. Bahar’ı yürürken görmenin tarifsiz bir mutluluk olduğunu söyleyen anne Esra Özkan, “Kızımın tedavi süreci çok zorlu geçiyor. Hem maddi hem manevi olarak zorlanıyoruz. Bahar’ın adımları bize büyük moral oldu. Türkiye’de engelli ailesi olmak çok zor” dedi. Anne Özkan şu bilgileri verdi:
BEYİN KANAMASI HASAR BIRAKTI
“4.5 sene önce hamileliğimin altıncı ayında prematüre ikiz kız çocuğu dünyaya getirdim. Bahar 870 gram, Yağmur ise 650 gram ağırlığında doğdu. Bahar kuvözde beyin kanaması geçirdi ve uzun süre yaşam mücadelesi verdi. Kanamanın oluşturduğu hasar nedeniyle hareket merkezinde kontrol sorunu ortaya çıktı. Fiziksel gelişim ile ilgili problemler görülmeye başlandı ve doktorlar Serebral Palsi teşhisi koydu. Doğumundan bu güne fizik tedavileri devam ederken, kalça çıkığı ile kas gevşekliği ameliyatları da oldu.
TEDAVİSİ MASRAFLI
Engelli çocukların tedavisi oldukça masraflı. Türkiye’de engelli olmak gerçekten zor. Bunu 4.5 yılda tecrübe ettim. Fizik tedavisinde evde kullanmamız gereken cihazların bir kısmını devlet karşılıyor. Kızımın gelişimini hızlandıracak donanımlı cihazlar ise çok pahalı. Öte yandan kızıma uygulanması gereken fizik tedavi seanslarını ücretleri çok yüksek. Devlet sınırlı sayıda seans veriyor. Biz yıllık 1 aydan fazla yatamıyoruz ama bu çocuklar düzenli olarak seansa gelmeli. Hastanede daha fazla tedavi görmek istiyoruz ama hem maddi durumumuz hem de devletin seans sınırlaması buna engel oluyor.”
90 SEANS YETERSİZ KALIYOR
Fizik Tedavi Ünitesi fizyoterapistlerinden Muhammed Altın , SGK’nın 90 seans ücretini karşıladığını belirterek, “SGK 60’ı özel hastanelerde, 30’u da devlet hastanelerinde olmak üzere toplam 90 seansı karşılıyor. Fakat bu seanslar yetersiz. Çünkü bu çocuklar sürekli gözetim altında olmalı. Seans tekrarı yapılmazsa mevcut durum gerilemeye giriyor. Bahar, bize geldiğinde ellerini dahi hareket ettiremiyordu fakat bir senede göreceği ilerlemeyi bir ayda gösterdi. Bahar hem azimli hem akıllı bir kız, sağlanan imkanlar çok önemli. Bir iki sene sonra bağımsız yürümeye başlayacak.”