Çevre ve Şehircilik Bakanı İdris Güllüce, seçim sonrasına bırakılan imar rantıyla ilgili çalışmalar konusunda soruları yanıtladı. Rant vergisinin tamamının kamuya aktarılacağını açıklayan Güllüce, yaşanan tartışmalar konusunda şunları söyledi:
“Rant vergisi şu, herkes oturmuş evinde yandaki komşunuz belediyeye gidiyor ‘benim 5 katımı 10 kat yap’ diyor, olmalı mı olmamalyı mı ayrıca kararlaştırılıyor, ama olmalıya karar veriliyorsa o fark, o rantı elde edenden kamuya, belediyeye devrediliyor. Yoksa siz oturuyorsunuz, binanız var arsanız var hiçbir şey yapmıyorsunuz yani ilave birşey talep etmiyorsunuz ‘herkesin hakkı neyse benim hakkım da kalsın’ diyorsunuz o zaman bunda sorun yok. Ama sizin bir arsanız var yan yana. Siz diyorsunuz ki ben bu arsam 5 kat ama büyütüp, butik otel yapmak istiyorum. Gidiyorsunuz başvurunuzu yapıyorsunuz. Belediye sizin otel fikrinizi makul buluyorsa, bu defa ‘aradaki değer farkı ne kadar’ diye soruyor, bunu incelettiyor. Bunun komisyonu olacak, kanun bunu belirleyecek, ‘şu kadar lirayı belediyeye aktaracaksın, bu parayı aktaracaksın öyle yapacaksın’ diyor. Yani sizin elde ettiğiniz rantın tamamını kamuya aktarıyor.
ÖYLE BİRŞEY YOK KARDEŞİM
Orada hedef saptırılıyor. Sanki adamın oturduğu arsanın da imar rantı olacak gibi şeyler var. Yok kardeşim öyle birşey. Bu sadace ve sadece bir adam kendi arsasında mevcutunu beğenmeyip ‘ben daha ilave birşey istiyorum’ derse başkalarına verilmemiş hakkı talep ederse ve ‘evet’ denirse o farkın değeri belediyeye bırakılacak. Bir kayıp söz konusu değil, kimse vergi mergi ödemeyecek kardeşim. Siz arsanızdaki 5 kat konutu ‘10 kat yapayım’ derseniz o 5 katın rantını ödeyeceksiniz. Ama ‘imar planındakinin aynısını yapacağım’ derseniz o zaman vergi yok.”
İNŞAATÇIDAN TALEP GELMEDİ
Güllüce, “Rant vergisiyle ilgili inşaat sektöründen bir şikayet geldi mi?” sorusuna da “İnşaatçılar normal planlı bir yeri yapıyorsa sorun yok, ilave bir yer yaptırıyorsa bunun parasını ödemesi lazım. Ama bununla ilgili şu ana kadar inşaatçıların bizden talepleri olmadı” yanıtını verdi.
RANTTAN KAMUYA PAY
Hükümetin üzerinde çalıştığı Şeffaflık Paketi’nin içinde yer alan rant vergisi “değer artış oranı” olarak ifade ediliyor. Seçim sonrasına kalan rant vergisinin oranı, genel plan değişikliğinde yüzde 40 ile 60, bireysel değişikliklerde ise yüzde 80 ile yüzde 100 arasında olacak. Değer artış payından elde edilecek gelirin en az yüzde 10’u kentsel dönüşüm projelerinde kullanılacak.